Uvac

Kanjon reke Uvac spada u jedan od najlepših prirodnih rezervata Srbije. Nedirnuta priroda Uvca je prizor koji izaziva divljenje, zaustavlja dah i ostaje u sećanju zauvek. Od svog izvora, negde u podnožju planine Jadovnik, ova planinska reka teče između planina Zlatibor i Zlatar dubeći na svom toku jedan od najživopisnijih i najlepših kanjona u Srbiji.

Vijugava klisura, čije su fotografije postale jedan od zaštitnih znakova Srbije je najpoznatiji i najlepši deo toka Uvca. Pored svoje lepote, ovi meandri su poznati kao jedno od poslednjih prirodnih staništa mnogih retkih ptica. Najpoznatiji je svakako Beloglavi sup (Gips fulvus), ali pored njega, na Uvcu je svoj dom pronašlo preko 180 vrsta ptica.

Netaknuta priroda, beskrajni pogledi i tišina puna tajni, učiniće da se zaljubite u ovaj raj na Zemlji. Uvac nudi širok spektar aktivnosti, od ribolova, planinskog biciklizma, planinarenja do kampovanja. Ljubitelji retkih vrsta ptica ovde će pronaći svoj mali raj. Za svakog ljubitelja prirode, Uvac je destinacija koju prosto mora da poseti. 

Please follow and like us:

Leave a Reply