Tour du Mont Blanc – Pogled za dobro jutro

Ah ta magična jutra na planini. Miris borova, zvuk potoka i pesma ptica… Kada sve to upotpuni pogled na Mont Blanc – savršen dan može da počne!

Priča o Alpima i Mont Blanu ne bi bila kompletna bez pomene jednog od najlepših hajkerskih trekova na svetu – Tour du Mont Blanc tj TDM. Na svojih 170 kilometara i 10.000 metara visinca, ovaj trek prelazi preko nekih od najlepših prevoja u okolini najvišeg vrha Evrope. 

Ono što je svakako lajt motif ovog treka je Mont Blanc koji gotovo sve vreme ostaje u videokrugu. Imaćete utisak da vas najviši vrh Evrope sa svojih 4808* metara u svoj svojoj grandioznosti, prati na svakom koraku i bodri da izdržite i nastavite dalje. Kao nagradu, ponudiće vam neke od najlepših prizora koje nedirnuta priroda Alpa može da pruži. Kao što je ovaj  pogled 😉

Neretko kasnim na posao. Snooze taster na mom satu se izlizao od upotrebe, a na telefonu postoje tri alarma podešena u rasponu od po 5 minuta… I najčešće kasnim.  A kada mi obaveze nametnu raniji odlazak na posao, pripreme podsećaju na ekspediciju na Severni pol.
Ali zato u planini, kada kampujem, gotovo uvek odgledam izlazak sunca. Bez obzira koliko sam umoran od prethodnog dana, bez obzira na pređene kilometre i umorne noge, bez obzira koliko sam kasno legao, loše spavao zbog vetra, kiše, hladnoće… bez obzira na sve, prvi zraci sunca me dočekaju ispred šatora sa šoljom kafe u ruci.
Tako je bilo i prvog jutra pred polazak na TDM.

Scena kojom me planina pozdravila tog jutra i poželela uspešan početak avanture je jedna od onih koje ostaju  u sećanju zauvek…. Jedna od onih zbog kojih ne postoje reči kojima bi nekome objasnio zašto se penješ… Jedna od onih zbog kojih je život baš lep 🙂

Please follow and like us:

Leave a Reply