Snežni Hallstatt

Želim da vam pokažem jedno neverovatno lepo mesto čija lepota govori dovoljno sama za sebe. Jezero Hallstatt u Austriji je jednostavno prelepo. A uz to, ove veoma drage fotografije su nastale prilikom moje prve posete ovom jezeru.

Proizvodnja soli na ovom mestu počela je pre neverovatnih 7.000 godina! Ovde na Halštatu nalazi se najstariji rudnik soli na svetu, koji posetioci danas mogu da posete.

Imao sam dobar razlog da posetim Austriju te 2017. Obaveze su se uklopile sa dosta neiskorišćenih slobodnih dana, pa sam, naravno, napravio veliki plan! Istraživaću Austriju nekoliko nedelja.

Posle dosta planiranja, odluka je doneta – posetiću Gornju Austriju i voziti bicikl i hajkovati legendarnim trekom Salckammergut. Ta ruta predstavlja 350 kilometara biciklističkog raja oko nekih od najlepših jezera u oblasti Salzburga. Dovoljno je laka  da ostavi više nego dovoljno vrtemena za uživanje u lokalnim vidicima, specijalitetima i kulturnim dešavanjima, a dovoljno teška da se ne pomeša sa šetnjom parkom.

Ruta Salzkammergut je savršena.

Našao sam odličan i veoma povoljan smeštaj u okolini i negde krajem aprila stigao sam u Gornju Austriju. Dan je bio prelep, u vazduhu se osećao miris proleća, temperatura je bila savršenih 15 stepeni. Polja su bila zelena i moj moral je bio na najvišem mogućem nivou. Ispijajući šnaps dobrodošlice sa domaćinima, pomenuo sam kako jedva čekam da krenem u biciklističku turu već rano ujutru. ‘Miriše na sneg’ odgovorio je moj domaćin, što sam odmah pripisao čudnom Austrijskom humoru koji nikako da shvatim uprkos godinama raznih kontakta sa Austrijancima. Otišao sam na počinak pun energije i posvećenosti…

Ujutru su moji domaćini imali priliku da nauče dosta Srpskih sočnih psovki, dok sam im pomagao da očiste 20 centimetara svežeg snega koji se materijalizovao tokom noći.

Naravno da nisam bio spreman da vozim po snegu – gume su bile pogrešne, a i pravo da vam kažem ta vožnja po snegu nikada nije bila moja šolja čaja. Posle jako jakog doručka, doneo sam odluku da malo pešačim i upoznam se sa mestom u kojem sam se smestio. Legendarno selo Halštat je udaljeno samo 10 – 15 km, u zavisnosti od rute, ali moj plan je bio da prošetam samo do početka istoimenog jezera na samo 5-6 kilometara.

Posle malo više od sat pešačenja stigao sam do obale ovog prelepog jezera. Ove fotografije su snimljene bukvalno u tom trenutku. I svaki put kada pomislim na ovo prelepo jezero, setim se upravo ovih idiličnih scena.

Kasnije sam puno puta posetio ovo jezero, ali su mi ovi prizori ostali duboko urezani u pamćenje kao pravi izgled Halštata. Čak i danas kada razgovaram sa ljudima o mestima koja posećujemo i kada neko pomene Halštat, pitam ga da da li si ga video pod snegom? Ako je odgovor ne, moj najčešći komentar je: Isplaniraj da ga jednom vidiš tokom zime – mnogo je lepše.
Verujte mi – jeste!

Please follow and like us:

One thought on “Snežni Hallstatt

Leave a Reply