Most Slobode (Liberty Bridge), Budimpešta

Budimpešta je fascinantan grad. Mnogo godina sam je ignorisao kao moguću lokaciju za posetu. Ovaj grad je najčešće bio samo usputna stanica na putu ka nekim destinacijama zapadnije u Evropi. A onda, pre par godina sam odlučio da jevreme da Budimpešti dam par dana za upoznavanje. Ispostavilo se da je to bila odlična odluka!

Budapest, Hungary

Arhitektura Budimpešte se bez natezanja takmiči sa gradovima poput Beča i Praga. Grad krase impresivne zgrade u habsburškom stilu, nebrojeni spomenici, zeleni parkovi i šetališta uz obalu Dunava. Za ljubitelje istorije, ovo je destinacija koju prosto moraju da posete. Ali i za one poput mene, koji nisu preterano pažljivi kada je istorija u pitanju, bogata istorija grada budi neopisivu želju za istraživanjem… i, ispostaviće se, beskrajnim fotografisanjem 😉

Kao neko ko je odrastao pored Dunava i ko prosto obožava ovog diva od reke, odlučio sam da dan počnem na njegovim obalama. I prva stvar koja mi je pala u oči, kao i bezbrojnim posetiocima Budimpešte pre mene, je raznovrsnost i lepota njenih mostova.

Zvanično, Budimpešta ima osam mostova koji spajaju obale dunava i drevne gradove pretke Budim i Peštu. Bez preterivanja, neki od tih mostova mogu bez imalo stida da se takmiče za titule najlepših mostova Evrope pa i sveta. Neverovatni Margaret Bridge i još lepši Chain Bridge su svakako na prva dva mesta po lepoti, ali se meni tog jutra izuzetno dopao jedan potpuni autsajder – Most Slobode.

Treći po starosti i najkraći Budimpeštanski most nosi laskavo ime Mosta Slobode. Završen je 1896 kao deo Svetske Milenijumske Izložbe, bio je prvi most koji se našao pod točkovima mog bicikla tog ranog aprilskog jutra. Negde na sredini mosta, shvatio sam zašto Mađari ovaj most smatraju najživopisnijim mostom Mađarske. 

Međutim, kao i mnoge druge mostove, i ovaj je vrlo teško fotografisati a ne umanjiti njegovu grandioznost i lepotu. Možda je ovo najkraći most Budimpešte ali je i dalje poprilično … pa… ogroman 😉 Slike panorame mosta, osim činjenice da vam treba čamac ili brod da bi ih napravili, jednostavno progutaju svu lepotu i grandioznost. Najčešća je fotografija mosta kako se pruža u daljinu pa sam se to jutro i ja zadovoljio takvom kompozicijom.

A onda dva dana kasnije, pred sam odlazak iz Budimpešte, sasvim slučajno sam otkrio savršenu lokaciju za fotografisanje Mosta Slobode. Dok sam se spuštao sa Citadele, put me naveo na mali plato ispred pećine na brdu Gellart. Sama pećina i ovaj plato bi u mom sećanju verovatno ostali kao sasvim prosečne lokacije za posetu (može a ne mora) da se nije umešao i fenomenalni pogled na Most Slobode. 

Moj prvi pokušaj je bio da sa ovog mesta snimim jednu ultra široku panoramu Budimpešte sa mostom kao centralnom tačkom. Nije da ova fotografija nema svojih kvaliteta, ali činjenica da je Budimpešta zapanjujuće ravan i nizak grad, oko prosto nema za šta da se ‘uhvati. Veliki krst na platou pomalo razbija monotoniju, ali i dalje ne dovoljno da scenu učini zaista interesantnom.

Inače ni jedna zgrada u Budimpešti ne sme da bude viša od 96 metara. Parlament mora da ostane najviša zgrada. Tačka. Doneli su takav zakon još za vreme monarhije i i dalje je na snazi. I ako smem da primetim – to je jako pametan zakon. Trebalo bi i nama takvih 🙂

Ipak, malo uža panorama je sasvim druga priča. Veliki betonski krst polazna je tačka sa koje oko prirodno počinje da putuje fotografijom. Pažljiv posmatrač može primetiti da fotografija sadrži i moj verni bicikl koji mi je bio saputnik u ovoj avanturi, ali ovu činjenicu će najverovatnije prenebregnuti svi normalni ljudi koji ovo čitaju. Oni će zanemariti bicikl i pogledom preći Dunav, prateći Most slobode. Na kraju će oči doći do druge obale i budimpeštanske panorame.

Ova fotografija je dobar primer koliko izazovno može biti fotografisanje gradskog pejzaža. Ponekad je gotovo nemoguće pravilno prikazati grandioznost i lepotu mesta. Mnoge lokacije koje sam posetio su, nažalost, loše prikazane, uglavnom zbog moje nesposobnosti (ili lenjosti) da pronađem odgovarajuće mesto za fotografisanje. Međutim, most slobode u Budimpešti nije među njima. Oduševljen, mogu da podelim sa vama savršenu lokaciju za uživanje (i fotografisanje) ovog dragulja Budimpešte.

Please follow and like us:

One thought on “Most Slobode (Liberty Bridge), Budimpešta

Leave a Reply