Jezero Hallstatt: Dragulj istinske lepote u srcu Austrije

Kada se pomenu Alpi, gotovo automatski se misli na Francusku ili Italiju. Sledeća na spisku zemalja je naravno Švajcarska, pa možda čak i Slovenija. Austrija se najčešće nađe na samom kraju liste. Potpuno nezasluženo, potpuno nezasluženo dragi moji!

Masif Alpa ustvari počinje svoje postojanje upravo u Austriji. Tamo negde od oboda Beča, prvi brežuljci i guste šume označavaju skromni početak ovog impozantnog diva među planinskim lancima Evrope. U Gornjoj Austriji, u blizini Salzburga, stvari postaju ozbiljnije sa vrhovima koji redovno prelaze 2000 metara a neretko i, za mene onu pravu granicu koja definiše planine, 3000 metara iznad nivoa mora. 

Nepravedno, čak i ako u samoj Austriji povedete razgovor o Alpima, poslovično ozbiljni Austrijanci će se odmah prebaciti na pokrajinu Tirol. Gornja Austrija i Salzburg su i za njih tek predvorja Alpa i blaga slika onoga što vas čeka kada planine zaista počnu da paraju oblake.

Međutim, oblast Salzburga je ispresecana planinskim vencima i vrlo bogata glečerskim vodama. Zahvaljujući nešto nižoj prosečnoj nadmorskoj visini i krečnjačkom tlu, ovo je oblast koju krasi nekoliko jezera. Sto osamdeset jezera da budem malo precizniji. Da da, 180 i kusur jezera, nisam se zakucao, ima ih skoro dvesta. I mada postoje ona veličine, šta znam, recimo Šumaričkog ili Knićkog jezera (nešto mi Kragujevac u misilima ovih dana, izvinjavam se ostatku Srbije), većina Salzburških jezera je za par redova veličine veća. Jezera kao što su Attersee, Wolfgangsee, Mondsee, Hallstattersee… su toliko velika da imaju ozbiljnu jedriličarsku flotu, trajekte, kupališta, odmarališta i sve ono što najčešće vezujemo uz morske pejzaže a ne uz panoramu glečerskih planinskih jezera.

Više godina sam posećivao ovaj kraj Austrije. Voleo bi da mogu da se pohvalim da sam ga dobro upoznao, mada sam verovatno samo zagrebao lepotu pejzaža Salzburga i okoline. Među zapostavljenim lepotama Austrije, jedno od najpoznatijih jezera je svakako  jezero Hallstatt sa čuvenim srednjevekovnim gradom, brojnim rudnicima soli i panoramom od koje zastaje dah.

Iako je grad Hallstatt svakao turistička atrakcija broj jedan, jezero i njegova neposredna okolina kriju neke neverovatne lokacije. Na desetine hajk staza vodi oko jezera i na vrhove koji ga okružuju, pri čemu se na putu smenjuju panorame jezera, prelepi vodopadi, berzbrojne pećine, i naravno vrhovi koji paraju oblake. Planina  Krippenstein se nadnosi nad južnim krajem jezera i pruža odličan pogled na gotovo celo jezero u svojoj zapanjujućoj lepoti.

Mogao bi satima da pričam o ovoj planini i lepotama obilaska iste… i verovatno i hoću, samo u nekoj od narednih priča 😉

Please follow and like us:

2 thoughts on “Jezero Hallstatt: Dragulj istinske lepote u srcu Austrije

Leave a Reply