Jesen na Zagajičkim Brdima

Svojevremeno sam negde pročitao da da je Hobit sniman u Srbiji, lokacija za Shire bi sigurno bila na Zagajičkim brdima.

Filmsku, bajkovitu lepotu ovih brda je ova rečenica verovatno najbolje opisala. A opet – prizor ovih brda me uvek zatekne pomalo nespremnog. Talasi Zagajičkih brda me iznova iznenade prilikom svake posete, iako sam ih u poslednjih par godina posetio više desetina puta.

Brda se nalaze na obodu Deliblatske Peščare, najveće peščare u čitavoj Evropi. I kako i sama peščara iznenađuje jer se u njoj sve može videti a pesak ponajmanje, tako i Zagajička Brda ostavljaju posetioca potpuno iznenađenim i začuđenim.
“Otkud ovo ovde?!??” – je bio i ostao moj komentarn na scenu Zagajičkih Brda od prvog dana do danas. I mada sam sve bregove Zagajičkih brda prošao uzduž i popreko, prizor ustalasalih travnatih brežuljaka me uvek iznova iznenadi… i oraspoloži.

Brda su nastala gomilanjem peska pod uticajem jakih Banatskih vetrova u ogromne peščane dine koje je tokom dugog niza godina prekrila endemska vegetacija. Na svjoj najvišoj tačci uzdižu se 235 metara iznad nivoa mora.  

Ne znam šta me na njima toliko privlači, ali znam da su me scene ustalasalih bregova oduvek privlačile. Da li je to deo Šumadijske krvi u mojim venama, ljubav ka ustalasalim pašnjacima Toskane, ili genetsko sećanje na neke daleke predele Karpata i Šar Planine iz kojih su moji pretci po ocu i majci došli u ove krajeve – ne znam. Ali znam da se na ovim brdima osećam neobično mirno i spokojno… kao kod kuće.


Zagajička brda su potpuno nestvarna, prelepa, drugačija i na veliku sreću, gotovo potpuno nepoznata komercijalnom turizmu. Ova neinformisanost o njihovom postojanju, kao i činjenica da se do njih stiže manje-više pešačenjem ili vožnjom bicikala je učinila da predstavljaju pravu malu oazu Vojvodine i južnog Banata.

Ukoliko želite da posetite Zagajička Brda – slobodno me kontaktirajte. Rado ću vas odvesti na jedan potpuno nesvakidašnji hajk ravnicom Banata ili na jednu opuštenu Vojvođansku biciklističku turu… čim dokažete da ste dostojni tajne Zagajičkih brda 😉

Please follow and like us:

Leave a Reply