St. Wolfgang, Austrija

St. Wolfgang na Salzkammergutu, kako Austrijanci najčešće zovu ovaj grad, je šarmantan mali gradić ušuškan na obali Wolfgangsee jezera ispod litica planine Schafberg. Panorama ovog gradića u podnožju litice planine Schafberg je svakako scena za pamćenje.

Istorija grada počinje u 14 veku kada su prvi doseljenici podigli naselje nadomak obližnjeg manastira Mondsee. Grad je procvetao tokom 18. i 19. veka zahvaljujući obližnjoj banji Bad Ischl, u kojoj se u to vreme nalazila carska rezidencija. 

Prvi put sam za ovaj neverovatni gradić čuo kada sam vozeći bicikl primetio njegovu neverovatnu panoramu na suprotnoj strani jezera. Panorama impozatne litice Schafberga i tipični mali alpski gradić u njegovom podnožju imali su neodoljiv šmek i privlačnost. Zastao sam, proverio naziv grada i nastavio vožnju. Međutim, već posle samo par dana sam bukvalno stvorio vreme u popunjenoj dnevnoj rutini obilaska ovog dela Austrije i posetio ovaj predivni gradić i prelepo Wolfgangsee jezero. Ali to je već druga priča 😉 

Kulminacija priče je što sam par godina kasnije, potpuno neočekivano i neplanirano, proveo desetak dana u St. Wolfgangu. Te godine je svet još jednom odlučio da mi demonstrira kako je on u stvari jedno vrlo malo mesto – ispostavilo se da moj dobar prijatelj želi da poseti mesto u kojem je njegova prababa živela gotovo ceo život: St. Wolfgang 🙂 I tako sam deset dana šetao njegovim ulicama i uživao u njegovom šarmu…. ali i o tome nekom narednom prilikom. 

Ili možda ta poseta St Wolfgangu i nije bila kulminacija… jer još uvek se nisam popeo na Schafberg… a imam prilično dana odmora ove godine… 😉

Please follow and like us:

Leave a Reply