Ah taj Zante

Grčko ostrvo Zakintos se sa pravom smatra jednim od najlepših mesta na planeti. Predivnu prirodu ovog ostrva upotpunjuje predivna arhitektura glavnog grada. Ostrvom je u 15 veku upravljala Mletačka republika. Ovaj period je u istoriji Zakintosa poznat kao Zlatno Doba. Arhitekturu i duh ostrva čini zadivljujuća mešavina Venecijanskog i Grčkog stila . Do današnjeg dana, Iz tog razloga, Zakintos je i danas poznat pod nazivom Grčka Firenca. I mada su Grci vrlo ponosni na svoje kulturnon nasleđe, ostaje činjenica da svi stanovnici Zakintosa svoje ostrvo zovu imenom koje su mu dali Mlečani – Zante.

I baš kao što je Zante jedno od najlepših mesta na planeti, jedna plaža ovog ostrva potpuno zasluženo nosi titulu jedne od deset najlepših plaža na svetu. Zvaničan naziv plaže je Navagio, mada je poznatija po jednom nasukanom brodu na svojim obalama po kojem je dobila naziv Plaža Olupine (Shipwreck Beach). Tirkizne vode ove plaže, njen biserno beli pesak, oštre litice koje je okružuju i bujno zelenilo koje krasi vrhove litica bi bili neverovatno romantičan prizor čak i da nije te napuštene i zarđale olupine broda. Sa njom, prizor ove plaže, koji kao da je naslikan četkicom nekog darovitog i vrlo maštovitog slikara, je nešto što će vam zauvek ostati urezano u pamćenje.

Iako se brod na plažu nasukao iz potpuno prizemnih razloga, dok je švercovao alkohol i cigarete, to ni najmanje ne umanjuje činjenicu da je plaža jedno od najdivnijih mesta na kojima sam ikada bio. Svejedno da li ste plažu ugledali sa visokih litica koje je okružuju ili sa mora, ona je jednostavno predivno i patetično romantična. Do same plaže se može doći isključivo sa mora. Prilaz plaži podrazumeva iznajmljivanje čamca ili ukrcavanje na neki turistički brod i dugu plovidbu oko gotovo celog ostrva. I ta činjenica boravak na ovoj plaži čini posebnim.

Za mene je ova plaža uvek predstavljala apsolutni dokaz da je za potpunu i neopisivu sreću dovoljno vrlo malo: more, pesak, miris maslina, vetar u kosi… i naravno Zante 😉

Please follow and like us:

Leave a Reply